back

 

 

 

Hoe wij verantwoord ondernemen

 

Wij maken kleding en textiel van goede kwaliteit voor de laagst mogelijke prijs door zuinig te zijn. Zuinig is een typisch Nederlands woord: een combinatie van spaarzaam en zorgzaam tegelijk.

Een vraag voor ons MVO-team?

Onze lage prijzen roepen soms vragen op. En dat snappen we. Heb jij een vraag voor ons MVO-team? Stel deze dan hier.

Bekijk ons MVO-verslag.

Zuinig zijn levert veel op. In ons jaarverslag leggen we uit welke positieve bijdrage we leveren aan de samenleving en hoe we dat doen. Bekijk het actuele MVO-jaarverslag.

Zuinig zijn is voor ons zoveel meer dan geld besparen. Het begint met de vraag: “Wat heb je écht nodig?” Voor jezelf. Voor je directe omgeving. En voor de wereld. Goede materialen gebruiken dus. Zo min mogelijk materialen ook. En langer met je spullen doen. Maar we zijn ook betrokken bij de mensen dichtbij. Bij onze eigen medewerkers. Bij de mensen die onze producten maken. En de buurten waar we met onze winkels deel van uitmaken. Al deze mensen willen we erbij houden. En een goede basis bieden.

Zuinig op mens

We werken met respect voor onze klanten, onze collega's en onze partners in de keten. We investeren in langdurige relaties met onze leveranciers. Zo kunnen we samen onze doelen bereiken. Ook ons lidmaatschap met Fair Wear is erg belangrijk. Fair Wear controleert of onze leveranciers en wijzelf op een verantwoorde manier zakendoen. En dat mensenrechten worden gerespecteerd. 

Zuinig op milieu

Door zuinig te zijn op materialen besparen we bij Zeeman op kosten en zorgen we tegelijkertijd voor een lagere belasting van het milieu. Zo richten we ons de laatste jaren op duurzamere keuzes van materiaal en zetten we fors in op projecten rondom circulariteit.

Ook zijn we bezig met het in kaart brengen van onze milieu-impact en willen we stappen zetten om onze impact te verminderen. Een groot deel van onze milieu-impact ligt dieper in onze toeleveringsketen. We stellen daarom eisen voor de locaties waar onze artikelen gewassen, geverfd en geprint worden.

Zuinig op maatschappij

Door zuinig te ondernemen is Zeeman al jarenlang een stabiele werkgever voor meer dan 8.400 mensen. We zijn een betrouwbare klant voor een groot aantal producerende en dienstverlenende bedrijven. En maakt Zeeman verantwoord gemaakte producten die bereikbaar zijn voor iedereen. Ook in productielanden zetten we ons in voor maatschappelijke projecten zoals het tegengaan van handel in vrouwen in India.

Wat hebben we de afgelopen tijd bereikt?

75% van het door ons gebruikte katoen is een duurzamere variant dan conventionele katoen. En 53% van onze totale collectie bestaat uit duurzamere materialen.

Resale kan nu worden gekocht in 6 Nederlandse en 2 Belgische winkels. In 2022 hebben we in totaal 33.673 tweedehands kledingstukken verkocht.

Zeeman behaalde in 2023 een score van 54% in de Fashion Transparency Index. We behoren hiermee tot de top 10.

Zeeman heeft leefbaar loon programma's actief bij 5 grote leveranciers. We streven in 2023 nog een aantal leveranciers hieraan toe te voegen.

In 2022 scoorde Zeeman een "good" met 72 punten voor de jaarlijkse Brand Performance Check van Fair Wear.

In 2023 hebben we met onze leefbaar loon programma's de Sustainable Brand Index Oeuvreprijs toegekend gekregen. Daarnaast hebben we voor Resale de Circular Awards 2023 in de categorie Business Large in ontvangst mogen nemen.

Waar lopen we tegenaan?

  1. We willen onze milieu-impact in kaart brengen en verbeteren. Hiervoor is het belangrijk dat we inzicht hebben dieper in de toeleveringsketen, bijvoorbeeld de plekken waar onze kleding wordt gewassen en geverfd. Met deze plekken is geen directe link. Het is lastig om informatie te krijgen, om zo de juiste beslissingen te kunnen nemen.
  2. We willen lage prijzen hanteren, want dat is ons bestaansrecht. Maar we willen niet overconsumptie in de hand werken. Een lage prijs kan ook betekenen dat artikelen laag gewaardeerd worden en daardoor sneller worden weggegooid. Hoe kunnen we trouw blijven aan ons bestaansrecht en toch onze milieu-impact verminderen?
  3. We weten dat de overgang naar een meer circulaire bedrijfsvoering noodzakelijk is. Dat kost meer tijd dan we zouden willen. Het gaat om grote veranderingen in ons businessmodel en zijn afhankelijk van innovaties. Het is een andere manier van denken. Dat gaat van hoe we omgaan met grondstoffen tot aan hoe we het product aan het eind van de levensduur kunnen hergebruiken of recyclen.

Waar zijn we nu mee bezig?

Design Practices

In overleg met onze stylistes hebben we in 2022 ‘Design practices’ opgesteld. Dit document helpt onze stylisten om bij het ontwerpen bewustere keuzes te maken. Bijvoorbeeld door het materiaalgebruik (snij-afval) in het maakproces te verminderen. Of door te kijken naar de levensduur van een artikel. Of door te kijken hoe het gerecyled kan worden.

CO2 roadmap

In 2022 zijn we gestart met onze roadmap gericht op de milieu-impact van onze productie. We hebben een plan ontwikkeld om de komende jaren onze impact in kaart te brengen en stappen te zetten richting reductie. Onze roadmap vind je terug in het MVO jaarverslag 2022.

Van Afval tot Zeeman

Om bij te dragen aan de circulaire economie doen we samen met lokale partners onderzoek naar post-consumer-recycling. Het doel is om van gebruikte textiel een stof te ontwikkelen. Uiteindelijk willen hiervan een product op de markt brengen. 

Het is een innovatief proces en de stappen lees je hier.

Jaarverslagen.

Elk jaar rapporteren we over ons MVO beleid, bekijk deze jaarverslagen hier.

 

Vragen?

Lage prijzen roepen soms vragen op. Bekijk hier eerder gestelde vragen en antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur je vraag naar csr@zeeman.com. Ons MVO-team geeft graag een eerlijk antwoord.   

Kwaliteit

Duurzaam betekent ook dat we artikelen met een lange levensduur willen aanbieden. Daarom besteden we veel aandacht aan de kwaliteit van onze producten. Een duurzame relatie met een leverancier is van groot belang om de kwaliteit te kunnen borgen. We delen onze kwaliteitseisen met onze leveranciers en op productielocatie worden al onze orders geïnspecteerd door agenten waar Zeeman al jarenlang mee samenwerkt. Zij kennen de kwaliteitseisen van Zeeman door en door en checken of de artikelen voldoen aan de standaarden die Zeeman heeft gesteld.

We testen op verschillende aspecten: op chemicaliën en schadelijke stoffen volgens onze Restricted Substances List (RSL), brandveiligheid van kindernachtkleding, algemene productveiligheid en kwaliteit. Ook doet Zeeman jaarlijks zo’n 450 steekproeven waarbij (risico)artikelen worden geselecteerd en getest door TÜV Rheinland.

Copyright: Thomas Ernsting

Gaan goed en goedkoop wel samen?

We maken goede kleding en textiel voor de laagst mogelijke prijs door zuinig te zijn. Zuinig is een typisch Nederlands woord: een combinatie van spaarzaam en zorgzaam tegelijk. We zijn zuinig op mens, milieu en maatschappij. 

Toch roepen onze lage prijzen ook vragen op. En dat snappen we. Heb je een vraag aan ons MVO-team? Stel deze dan hier of bekijk de vragen die al gesteld zijn.

In ons jaarverslag vertellen we uitgebreid over hoe we verantwoord ondernemen.