back

Zuinig op het milieu.

Duurzame grondstoffen en materialen.

Wij maken onze artikelen op een verantwoorde manier. We zijn zuinig met de middelen die we nodig hebben. En zuinig op de mensen die voor ons werken, het milieu en de maatschappij. Daarom gebruiken we steeds vaker duurzame materialen. Dat betekent dat we werken met grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Of zijn gemaakt uit restmaterialen uit eerdere producties. Je herkent deze producten aan het groene ECO-label. Artikelen die geproduceerd zijn met ten minste 50% duurzame materialen dragen dit label.

Biologisch katoen.

Katoen is onze belangrijkste grondstof. We gebruiken het voor ons ondergoed, onze basics, onze rompers en ons huishoudtextiel. Steeds vaker kiezen we voor biologisch katoen. Bijvoorbeeld via de Global Organic Textile Standard. GOTS is wereldwijd hét keurmerk voor biologische textielproducten. Dit betekent dat er tijdens de teelt en het verwerkingsproces streng wordt gecontroleerd op het gebruik van natuurlijke materialen, van vezel tot eindproduct. En we dus geen schadelijke bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken. Beter voor onze wereld en voor onze klanten, maar ook voor de boeren die ons katoen verbouwen. Het GOTS-keurmerk garandeert ook goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die onze producten maken.

 

Better Cotton.

Om onze textielcollectie te verduurzamen, kopen we vanaf 2015 duurzaam katoen in via Better Cotton (BC). Dat is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties, milieuorganisaties en het bedrijfsleven. Het BC helpt katoenboeren op een betere manier te verbouwen. Bijvoorbeeld door efficiënter om te gaan met water, pesticiden en chemicaliën. Ook krijgen ze hulp om de arbeidsomstandigheden te verbeteren en zich te blijven ontwikkelen. BC katoen is niet direct te herleiden. Dat komt omdat de bedrijven die BC katoen inkopen bij een BC gecertificeerde boer, het katoen verweven met gewoon katoen. Dit maakt het proces eenvoudiger en houdt de kosten laag. In 2019 was 24% van de inkoop van katoen afkomstig van BC-boeren. In 2020 is dit aandeel gegroeid naar 36%.

 

Gerecycled katoen/polyester.

Wanneer een artikel is gemaakt van gerecycled katoen of gerecycled polyester, betekent dit dat er restmateriaal uit eerdere producties als grondstof is gebruikt. Dit restmateriaal wordt dan teruggebracht tot de vezel en tot nieuw garen gesponnen.

 

Duurzame viscose.

Wanneer in een artikel duurzame viscose zit, betekent dit dat de vezels zijn gemaakt van FSC hout. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen waar het leefgebied van planten en dieren is beschermd en de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders zijn gewaarborgd. Ook worden de chemicaliën voor de productie van de garen hergebruikt zodat ze niet in het milieu terecht komen.

 

Undyed cotton.

Undyed cotton ziet er iets anders uit van kleur dan wit katoen, dit komt omdat undyed katoen niet geverfd of gebleekt is. Bij het productieproces is hierdoor minder water en energie nodig. Ook wordt er geen gebruik gemaakt van chemische middelen. Bij deze artikelen maken we daarnaast ook nog gebruik van biologisch katoen. Beide beter voor het milieu.